Het BE-rijbewijs

Voor de opleiding E achter B hebben wij wederom gekozen voor een praktijkgerichte combinatie. Een Volkswagen T4, voorzien van luxe fauteuils, stuurbekrachtiging, ABS, airconditioning, elektrisch verstelbare en verwarmde spiegels en cruise control.

De Transporter is uitgerust met een krachtige 5 cilinder TDI, met een vermogen van 102 PK. Een fijn vermogen om de middenas aanhangwagen, welke een gewicht heeft van rond de 1400 kg, voort te trekken. Acceleratie, bijvoorbeeld noodzakelijk bij inhalen of invoegen, is dan ook absoluut geen probleem.

We hebben ruime ervaring met vervoer van paarden, zodat ook op dit vlak kan worden doorgekoppeld naar de praktijk. Met de les rijden we met een betonblok als ballast, rijden met paarden vergt weer een andere rijstijl.

De rijopleiding behelst het aan de hand van de kentekenbewijzen beoordelen, of de combinatie de weg op mag. Ook wordt stilgestaan bij de wijze van belading, verdeling van gewicht en vastzetten van de lading. Hierna krijgt u bij de combinatie wat theoretische aspecten. Het is geen echt theorie examen, maar handelt toch over parate kennis, met betrekking tot het voertuigreglement. Ook een veiligheidscontrole wordt uitgevoerd. Dit wordt tijdens het lessen meegenomen.

Vervolgens leert u het aan- en afkoppelen. De laatste meter gebeurt op aanwijzingen van de instructeur, zowel tijdens de les als met het examen.

Het onderdeel verkeersdeelneming behelst het voor- en het achteruitrijden. Dit houdt in dat u wordt beoordeeld op verschillende soorten wegen, onder verschillende omstandigheden, zowel binnen, als buiten de bebouwde kom. Kortom, een stuk praktijkgericht autorijden.

Achteruit manoeuvreren behoort ook tot de opleiding. Dit varieert van recht achteruit, tot een bocht achteruit. Achteruit een inrit in, of naar een laadperron. Kortom, praktijkgerichte oefeningen.

 

Wilt u meer informatie? Treed met ons in contact.